Make your own free website on Tripod.com

 

GESCHIEDENIS

 

Spelen in de Oudheid

 

De Olympische Spelen ontstonden in de Griekse oudheid zo rond 776 voor Christus.  Waarschijnlijk zijn de spelen ontstaan uit grote religieuze feesten gehouden in Olympia.  Ze waren gewijd aan de oppergod van de Grieken, Zeus.   Ze vonden elke 4 jaar plaats.  Aanvankelijk kenden de spelen maar 1 nummer : een hardloopwedstrijd over bijna 200 meter.  Maar later op hun hoogtepunt duurden de spelen 5 dagen en werden er allerlei wedstrijden gehouden. 

 

Oorlogen werden gestopt voor de spelen.  De atleten konden dan gemakkelijk reizen naar Olympia.  Olympia ligt in Griekenland, meer bepaald in Elis, een streek in het noordwesten van de Peloponnesos

 

Olympia was geen stad, zoals je misschien zou denken, maar het was een heiligdom voor de oude olympische goden, Zeus in het bijzonder.  Voor hem stond hier een reusachtige tempel die het ongeŽvenaarde standbeeld herbergde van de machitge 'zittende' Zeus.

    

Toen de Romeinen de Grieken gingen overheersen werden de spelen steeds minder belangrijk.  In 393 na Christus  verbood de keizer Theodosius de spelen.

 

De moderne spelen

 

De eerste moderne spelen werden 100-jaar geleden gehouden in Athene.  Hier deden zo'n 300 atleten uit 13 landen aan mee. Vrouwen mochten niet meedoen.  De spelen van 1916 gingen door de 1ste WO niet door.  Hierna volgenden Antwerpen (1920) en Parijs (1924).  In Parijs werd ook het eerste Olympische dorp gebouwd voor de deelnemers.   Vanaf dit jaar werden ook de winterspelen apart georganiseerd.  In 1928 waren de spelen in Amsterdam.  Vrouwen mochten nu ook aan atletiek en gymnastiek meedoen.

 

In 1936 (Berlijn) probeerden de Nazi's onder aanvoeren van Hitler de spelen voor hun politieke doelen te misbruiken.  In Helsinki (1952) deed de Sovjet-Unie voor het eerst mee.  Langzamerhand kwamen ook de Afrikaanse landen naar voren.

 

Een enorm dieptepunt waren de spelen in 1972 in Munchen.  Daar gijzelden terroristen een deel van de IsraŽlische groep en er vielen zelfs doden.

 

 

STARTPAG. HOMEPAG. VOLGEND PAG.